Przepis i sposób przygotowania na: Placek śmietankowy z wiśniami
¾ szklanki wody przegotowanej
Sok z 1 cytryny, 2 łyżeczki cukru, wymieszać i poczekać aż będzie chłodne.
WYKONANIE:
Ubić jaja z cukrem i cukrem waniliowym, mąkę tortową i ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać powoli do masy jajecznej. Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą wlać ciasto, wstawić po nagrzanego piekarnika 180 stopni i piec 15 minut. W zależności jak piecze piekarnik. Po ostygnięciu przekroić na dwa placki.
Śmietanę ubić pod koniec dodać cukier puder i cukier waniliowy.
Biszkopt nasączyć pączem, wyłożyć dżem wiśniowy i rozsmarować na to wyłożyć połowę masy, przykryć biszkoptem, nasączyć, wyłożyć drugą część masy, udekorować dżemem lub wiśniami.
SMACZNEGO!