Przepis i sposób przygotowania na: Placek porowy z mięsnym farszem
Pory kroimy w cienkie piórka.
Papryczkę drobno siekamy.
W rondlu rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy pory, papryczkę, cukier oraz przyprawy i dusimy na małym ogniu 20 min (od czasu do czasu mieszamy).
Do szklanki wsypujemy siemię i zalewamy trzema łyżkami gorącej wody.
W dużej misce mleko mieszamy z octem, dodajemy siemię lniane i łączymy z mąką, sodą, proszkiem i solą. Ciasto ma być gęste.
Do ciasta wrzucamy pory i mieszamy.
Na rozgrzaną patelnię ø26 cm ( z niewielką ilością tłuszczu ) wlewamy ciasto (gr 5 mm). Smażymy na złoto z jednej i z drugiej strony.
Farsz:
Na gorącym tłuszczu podsmażamy mięso ( na sypko ), dodajemy przyprawę (chwilę podsmażamy, by mięso nabrało aromatu ), dodajemy pomidory wraz z zalewą i dusimy na wolnym ogniu, do odparowania nadmiaru płynu.
Fasolkę odsączamy z zalewy, dodajemy do mięsa ( już po redukcji ), dokładnie mieszamy i podgrzewamy jeszcze przez kilka minut.
Farsz nakładamy na placki, posypujemy posiekanym szczypiorkiem, składamy na pół.