Przepis i sposób przygotowania na: Placek efektowne sople lodu
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy resztę składników i lekko mieszamy. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Na blaszce 25/36. Chłodny przekrawamy na pół.
Poncz:
W gorącej wodzie robimy poncz, chłodzimy go i ponczujemy zimne placki.
Masa:34
Budyń gotujemy na mleku z cukrem, studzimy, margarynę ucieramy dodając po trochu chłodny budyń.
Masa z mleka:
Margarynę zagotowujemy z cukrem i 3 łyżkami wody. Studzimy. Mieszamy z 2 szklankami mleka, dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao, a do drugiej 2 łyżki mleka w proszku.
Przełożenie ciasta:
Biszkopt -połowa masy- biszkopt -reszta masy w nią wbijamy przekrojone na pół biszkopty, miejscem przecięcia wkładamy w masę, jeden koło drugiego- na nie kupkami dajemy masę z mleka na przemian kakaową z jasną, wierzchu nie wyrównujemy, tylko posypujemy startą czekoladą.