Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizzerinki z brokułami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 30 dag
drożdże 2 dag
oliwa 4 łyżki
sól szczypta
woda

Nadzienie

różyczki brokuła
cebula czerwona 1 szt.
oliwki zielone 1 op.
kukurydza w puszce 0,5 op.
pieczarki 0,5 kg
pierś z kurczaka 1-2 szt.
żółty ser
pieprz do smaku
sól do smaku
majeranek do smaku
olej do smażenia 2 łyżki
Czosnek suszony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pizzerinki z brokułami

Mąkę przesiać, dodać rozkruszone drożdże, zarobić ciasto, dolewając ciepłą wodę (nie gorącą!) - tyle, żeby powstało gęste ciasto o konsystencji ciasta drożdżowego. Dodać oliwę, osolić. Wyrobić cisto drewnianą łyżką. Naczynie z ciastem przykryć i pozostawić w cieple na ok. 20-30 min. W tym czasie przygotować dodatki.
Brokuł podzielić na różyczki, ugotować al dente, odcedzić. Pieczarki obrać, opłukać, pokroić na plasterki i przesmażyć doprawiając solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i majerankiem. Pierś z kurczaka umyć, pokroić na malutkie kawałki, przyprawić, wstawić do lodówki. Kukurydzę odcedzić. Oliwki pokroić na plasterki. Cebulę obrać, umyć, pokroić na krążki. Ser (najlepiej miękki) zetrzeć na tarce.
Blachę wysmarować oliwą. Podrośnięte ciasto podzielić na kilka równych części i rozgniatamy każdą na blaszce na kształt koła. Na ciasto wykładamy pieczarki, mięso z piersi kurczaka, brokuły, kukurydzę, oliwki, na koniec cebulę i starkowany ser. Posypujemy pieprzem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Pieczemy ok. 18-25 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak