Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizzerina mego syna

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1/2 szklanki
woda gazowana 1/2 szklanki
olej roślinny 1 łyżka
drożdże 5 g
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
świeże zioła

Przepis i sposób przygotowania na: Pizzerina mego syna

Do dużej miski Igor wsypał mąkę, drożdże, sodę i dobrze wymieszał.
Następnie dodał olej i znowu wszystko dobrze wymieszał.
Stopniowo dolewał wodę i łyżką, a pod koniec już ręką wyrabiał ciasto aż powstała jednolita kula (jeżeli ciasto się lepi to dodaj mąki i dalej wyrabiaj).
Ciasto powinno trochę urosnąć, dlatego uformował kulę ciasta zostawił w ciepłym miejscu w przykrytej misce na 20-30 minut.
Kiedy ciasto odpoczywało przygotował składniki, które zamierzał ułożyć na pizzy. Igor jest niejadkiem, więc wiele tego nie było, na szczęście farsz pizzy można dowolnie modyfikować, wedle upodobań dziecka.
Ciasto najpierw rozgniatał dłońmi na desce na gruby placek, a następnie porozciągał. W ten sposób uformował cztery okrągłę pizzerinki, które ułożył na posmarowanej odrobiną oleju blasze.
Na ciasto nałożył sos pomidorowy, kabanos, śladowe iloci pomidora i pieczarek (które i tak ściągnie przed jedzeniem ;).
Tak przygotowana pizza wylądowała w piekarniku nagrzanym uprzednio do temperatury 220 stopni Celsjusza. Tu pomogła mama.
pizzerinki piekły się 20 do 25 minut. Jeżeli chcesz sprawdzić czy pizza dobrze się upiekła, najlepiej zajrzeć na jej spód. Jeżeli jest przyrumieniony to znaczy, że można podawać!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak