Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza z kaszą jęczmienną

3.0
(16)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 20 dag
mąka pełnoziarnista 20 dag
drożdże 3 dag
jajko 2 sztuki
sól 1/2 łyżeczki
cukier 1 łyżeczka
woda ciepła 1/2 szklanki
mleko 2% 3/4 szklanki
oliwa 1 łyżka

Farsz

kasza jęczmienna 100 g
pieczarki 5 sztuk
papryka zielona 1 sztuka
ser żółty 15 dag
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku
natka pietruszki do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z kaszą jęczmienną

Kroki postępowania

1
Ciasto: Mąkę pszenną przemieszać z mąką pełnoziarnistą posolić wbić jajka oraz dolać ciepłą wodę.Mleko podgrzać lekko w rondelku z cukrem dodać drożdże oprószyć łyżką mąki pszennej i zostawić do wyrośnięcia zaczynu.Gdy już jest gotowy wlać do mąki i ręką wyrobić gładkie ciasto pod koniec wyrabiania dolać oliwę.Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
Krok 1 - Pizza z kaszą jęczmienną foto
2
Następnie ciasto podzielić na dwie lub trzy części w zależności jak duże okrągłe placki chcemy mieć i na stolnicy rozwałkować .Odstawić na 10 minut aby ciasto podrosło. Nadzienie: Kaszę jęczmienną wrzucić na osolony wrzątek i ugotować na sypko tak jak pisze na opakowaniu.Przestudzić,przesypać do miski
Krok 2 - Pizza z kaszą jęczmienną foto
3
Pieczarki umyć z papryki wydrążyć nasiona posiekać w kostkę
Krok 3 - Pizza z kaszą jęczmienną foto
4
wszystko razem wymieszać z kaszą doprawić do smaku,nadzienie wyłożyć na placki
Krok 4 - Pizza z kaszą jęczmienną foto
5
posypać grubo tartym serem piec w nagrzanym do 190*c piekarniku przez około 20 minut.Przed podaniem posypać natką.
Krok 5 - Pizza z kaszą jęczmienną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

alaaa 17.07.2014 21:55
ale wymyśliłaś, brawo to coś nowego
iziona 17.07.2014 21:17
U mnie by taka nie przeszła, ale jak dla mnie rewelacyjny pomysł :)
Kolorowa 17.07.2014 20:20
Bardzo ciekawie ;)
mufinka79 17.07.2014 19:11
Ciekawy farsz do pizzy :)
Renataj 17.07.2014 17:42
Dla mnie zaskakująca nowość warta wypróbowania.
2milutka 17.07.2014 17:07
kasza jest przykryta serem i nie jest sucha..jest bardzo dobra!
Bernadeta1 17.07.2014 14:54
bardzo odważny i ciekawy przepis
Renata22 17.07.2014 14:27
super pomysł na wykorzystanie kaszy!
Grazyna0211 17.07.2014 14:23
jak dla mnie zaskakujące połączenie
Ewelina1991 17.07.2014 14:09
interesujący przepis!!
IlonaAlbertos 17.07.2014 14:03
Ciekawy pomysł na wykorzystanie kaszy jęczmiennej.
brioszka 17.07.2014 13:52
no i mnie zaintrygowałaś! muszę spróbować :)
IwonaDD 17.07.2014 13:46
interesujący przepis
halina17 17.07.2014 13:26
Ciekawy farsz do pizzy.
Anna169Hosz 17.07.2014 12:54
Bardzo nowatorskie - taka kasza nie wysuszy się, nie jest twarda?
IZABELA29 17.07.2014 11:54
wolałabym z gryczaną ale i ta by mi pewnie smakowała

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak