Przepis i sposób przygotowania na: Pizza śródziemnomorska z czarnymi oliwkami
Jak zrobić szybką domową pizzę na drożdżach? Zobacz przepis na sprawdzone ciasto do pizzy i dodaj ulubione dodatki. Ta domowa pizza pełna jest śródziemnomorskich smaków: znajdziesz na niej oliwki czarne, pomidorki, mozzarellę i parmezan.
1. Rozkruszyć drożdże i i rozpuścić je w ciepłej wodzie wraz z cukrem. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce, aby zaczęły pracować.
2. Przesiać mąkę, dodać sól, olej oraz zaczyn. Mieszać i zagniatać ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
3. Piekarnik nagrzewać do 200 stopni.
4. Ciasto wyjąć z miski i rozwałkować na okrągły placek. Posmarować przecierem pomidorowym. Dodać kukurydzę oraz plastry mozzarelli.
5. Wstawić do piekarnika i piec około 20 minut.
6. Gotową pizzę dekorować pokrojonymi pomidorkami, czarnymi oliwkami oraz świeżymi listkami bazylii.
7. Na koniec posypać płatkami parmezanu i skropić oliwą.