Przepis i sposób przygotowania na: Pizza na puszystym cieście
Wszystkie składniki wrzucamy do miski.
Drożdże suche wsypujemy do miski ze składnikami.
Wszystko mieszamy dokładnie, aż ciasto będzie idealnie gładkie
UWAGA:
ciasto może być trochę "luźne", ale trzeba bardzo uważać z mąką, aby nie było za twarde. Dlatego najlepiej ręce smarować oliwą jak mąką.
Wyrobione ciasto chować do miski przykryć ściereczką i odstawić na godzinę, ąz podwoi się objętość.
Ciasto można rozwałkować albo po prostu porozciągać je dłońmi.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, który delikatnie smarujemy oliwą aby pizza nie przywarła i się nie rwała.
Ułożyć ciasto na blasze ( na papierze do pieczenia) .
Nałożyć sos i dodatki wedle uznania ( w przepisie są moje w ilości na dwie pizze bo tyle mi wyszlo )
Piekarnik nagrzać do 220-250 stopni ponieważ pizza bardzo lubi ciepło nie bójmy się dużej temperatury.
W piekarniku pieczemy 12-18min doglądamy aby sie nie przypaliła albo włączamy termoobieg i tu pieczemy 6-8mint.
Smacznego