Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza Duo

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

drożdże 21 gram
mąka 500 gram
cukier 1 łyżeczka
oliwa 2 łyżki
sól 1/2 łyżeczki
cebula 1 sztuka
pomidory krojone z puszki 1 sztuka
oregano do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
cukier do smaku
oliwa 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza Duo

Drożdże rozpuszczamy w 250 ml ciepłej wody (nie gorącej), dodajemy cukier i czekamy aż drożdże się rozpuszczą, mieszamy. Rozczyn zostawiamy na 5 minut. Całą mąkę wsypujemy do miski, robimy wgłębienie, wlewamy drożdże, zasypujemy mąką z brzegów, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Dodajemy łyżeczkę soli i oliwę, dokładnie wyrabiamy ciasto (przy okazji wyrabiając też muskuły). Ciasto formujemy w kulę, podsypujemy mąką i wkładamy do miski, przykrywamy, najlepiej ściereczką, odstawiamy na 30-45 min. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyjmujemy ciasto z miski, podsypujemy blat mąką i ponownie zagniatamy ok. 10 minut. Od czasu do czasu unosimy ciasto i uderzmy nim o blat, żeby nabrało powietrza. Z ciasta ponownie formujemy kulę i ponownie wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką, zostawiamy na ok. 30 minut. Ciasto należy rozwałkować formując placek. Z tej porcji można też zrobić 4 małe pizze.
ebulę i czosnek drobno kroimy. W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę i czosnek przez ok. 5 minut, ale mieszamy, bo się przypali i sos będzie gorzki. Dodać pomidory (pastę). Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 40 minut na małym ogniu. Po ok. 20 minutach gotowania dodać suszone zioła, które wcześniej rozkruszamy w palcach. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Sos rozsmarowujemy na cieście i układamy dodatki.

Ja zrobiłam dwa rodzaje. Połowa z serem typu Lazur, suszonymi pomidorami i rukolą, a drugą połowę: szynka, żółty ser, cebula, oliwki i świeże pomidory. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok. 220 stopni na papierze do pieczenia, ok. 20 minut. Jednak czas pieczenia zależy od grubości ciasta i ilości dodatków. Trzeba więc sprawdzać, czy pizza nie przyrumienia się za bardzo od spodu.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewa19a 26.03.2013 22:30
poprosze kawałek
miki47 13.03.2013 10:41
bardzo smakowite danie
Dorian 08.02.2013 12:26
apetyczna
Noruas 08.02.2013 01:54
oj, też często robię podwójna pizze jak każdy chce inne składniki, super pomysł, świetne wykonanie!
Mira85 05.02.2013 16:59
super
Mira85 05.02.2013 16:59
super
eliza135 04.02.2013 19:45
fajna picca
GOSIA18 04.02.2013 18:04
uwielbiam pizze w każdej postaci
jordi 04.02.2013 09:15
praktyczna:)
aisoglam 03.02.2013 23:05
Pysznie wygląda!
manaika 03.02.2013 22:09
super
manaika 03.02.2013 22:09
super
malaczarna23 03.02.2013 20:59
pycha
owca441 03.02.2013 20:58
efektowna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak