Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pióra z zielonymi szparagami

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron 40 dag
Zielone szparagi 1 opakowanie
pierś z kurczaka 2 szt
suszone pomidory 10 szt
ser mascarpone 12 dag
smietana 18% 200 ml
olej rzepakowy 2 łyżka
cukier 1 łyżeczka
sól
pieprz
bazylia świeża
orzeszki pini (prażone) 4 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pióra z zielonymi szparagami

Odcinamy i wyrzucamy 1 cm zdrewniałe końcówki szparagów.

Łodyżki kroimy na około 1 cm kawałki, pozostawiamy około 3-4 cm główki.

Zagotowujemy 1,5 litra wody, dodajemy cukier i 1/3 łyżeczki soli. Gotujemy szparagi do chwili aż będą lekko twarde. Odcedzamy, hartujemy zimną wodą i ponownie odcedzamy.

Orzeszki piniowe prażymy na rumiano na rozgrzanej patelni.

Pierś z kurczaka oczyszczamy dokładnie z tłuszczu, płuczemy, kroimy w drobną kostkę.

Suszone pomidory siekamy w cienkie paski.

Na patelni rozgrzewamy olej. Przesmażamy na rumiano pierś z kurczaka, doprawiamy szczyptą soli.

Dodajemy mascarpone, śmietanę oraz suszone pomidory. Dokładnie mieszamy, dorzucamy szparagi bez główek. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.

Makaron, ugotowany zgodnie z przepisem na opakowaniu, polewamy sosem z kurczakiem i suszonymi pomidorami. Posypujemy orzeszkami piniowymi. Przybieramy główkami szparagów i listkami świeżej bazylii.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 06.03.2014 08:16
zapowiada się smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak