Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pilaw drobiowy w pół godziny

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż paraboliczny 300 g
filety z kurczaka 2-3 duże
chińska mieszanka warzywna 700 g
olej rzepakowy
Sól czosnkowa jodowana Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Pieprz ziołowy mielony Prymat
Cynamon mielony Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat
Imbir mielony Prymat
kumin mielony
kozieradka mielona
ogórek sałatkowy duży
jogurt grecki 400 ml
kefir 1/2 szkl.
cukier do smaku
mięta świeża siekana
czosnek 3-4 ząbki
sok z cytryny do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pilaw drobiowy w pół godziny

Kroki postępowania

1
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w wąskie paseczki. Do mięsa wsypać ulubione ilości przypraw - zioła prowansalskie, mielony imbir, mielona kozieradka, pieprz ziołowy, mielony cynamon, mielony kmin rzymski. Wszystko polać sporą ilością oleju rzepakowego, dokładnie wymieszać, nakryć i wstawić na 15-20 minut do lodówki.
Krok 1 - Pilaw drobiowy w pół godziny foto
2
Warzywa rozmrozić polewając je na sicie strumieniem gorącej wody, osączyć dokładnie. Na patelnię wlać 2-3 łyżki oleju, włożyć warzywa i podgrzewać kilka minut stale mieszając. Podlać gorącą wodą, doprawić niewielką ilością soli lub warzywną przyprawą uniwersalną. Nakryć i dusić 10 minut, następnie odkryć, przemieszać i pozostawić na średnim płomieniu do odparowania.
Krok 2 - Pilaw drobiowy w pół godziny foto
3
W międzyczasie ugotować ryż parboiled w dobrze osolonej wodzie. Po ugotowaniu dokładnie odcedzić i od razu połączyć z uduszonymi warzywami.

W czasie gotowania ryżu przygotować sos tzatziki - obrany ogórek utrzeć na tarce o największych oczkach, posolić, lekko posłodzić i skropić sporą ilością soku ze świeżej cytryny. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną jak najdrobniej miętę. Jogurt grecki (dobrze schłodzony) wymieszać z kefirem na jednolity sos i dokładnie wymieszać z przyprawionym ogórkiem.
Krok 3 - Pilaw drobiowy w pół godziny foto
4
Na 5 minut przed odcedzeniem ryżu rozgrzać dobrze suchą patelnię i przełożyć na nią zamarynowane mięso z kurczaka. Obsmażyć na sporym płomieniu, stale mieszając, aż mięso zacznie się rumienić.
Krok 4 - Pilaw drobiowy w pół godziny foto
5
Natychmiast przełożyć do ryżu z warzywami i dokładnie wymieszać doprawiając solą, pieprzem i ew. mielonym kuminem dla wzmocnienia smaku.
Krok 5 - Pilaw drobiowy w pół godziny foto
6
Podawać gorący pilaw polany zimnym sosem tzatziki.
Krok 6 - Pilaw drobiowy w pół godziny foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Camill 02.02.2015 11:18
pychotka :}
AgaS10 13.01.2015 17:12
super danie:)
Betina#45 13.01.2015 16:59
świetny przepis ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak