Przepis i sposób przygotowania na: Burgery z indyka bez bułki w sałacie rzymskiej z warzywami, DS XVII odc. 21
Do przygotowania mięsa warto używać suszonych przypraw, a nie świeżej cebuli i czosnku, gdyż te podczas obróbki burgerów zaczęłyby puszczać wodę i się przypalać. Przyprawy nadają wyrazisty smak, ale nie zmieniają konsystencji masy mięsnej.
1. Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy zioła prowansalskie, czosnek, cebulkę, paprykę węgierską, musztardę i olej rzepakowy. Mięso z dodatkami wyrabiamy ręką na jednolitą masę.
2. Formujemy kule i spłaszczamy je ręką tak, aby powstały burgery. Z podanej w przepisie ilości mięsa powinny wyjść 4 sztuki.
3. Czerwoną cebulę kroimy w krążki. Rozgrzewamy patelnię i wlewamy na nią miód. Dodajemy cebulę i posypujemy ją imbirem. Mieszamy całość i karmelizujemy cebulę
na patelni.
4. Przygotowujemy sos. W misce łączymy majonez, jogurt naturalny, musztardę i paprykę słodką wędzoną. Mieszamy całość.
5. Na rozgrzaną patelnie wlewamy olej rzepakowy. Burgery smażymy z obu stron na złoty kolor.
6. Ogórka małosolnego i pomidora kroimy w plastry.
Sposób podania:
Burgery podajemy na liściu sałaty z ogórkiem małosolnym, pomidorem, karmelizowaną cebulą i sosem musztardowo-majonezowym.