Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantne warzywa z kaszą jaglaną

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Pyszne danie z warzyw, kaszy jaglanej z piersią kurczaka lub bez i na obiad i na kolację ale również na zimno a`la sałatka np. do pracy.......SMACZNEGO!!!

Składniki:

składniki:

kasza jaglana ugotowana 2 szklanki
cebula 1 sztuka
olej rzepakowy 0.5 szklanki
cukier 1 łyżeczka
marchew młoda 5 sztuk
młoda kapusta 0.5 główki
papryka czerwona 3 sztuki
cukinia 2 sztuki
kostka rosołowa 1 sztuka
przyprawa kebab- gyros Prymat 1 opakowanie
Pieprz kolorowy Prymat w młynku 1 łyżeczka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 łyżeczka
woda 0.5 szklanki
podwójna pierś z kurczaka 1 porcja
koperek świeży 1 pęczek

Porada

Kasza jaglana powinna być z dwa razy wypłukana i raz tylko krótko zagotowana i wypłukana- traci goryczkę.

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantne warzywa z kaszą jaglaną

przygotowanie:

1
Kaszę jaglaną wsypać do garnka, z dwa razy zalać zimną wodą i wylać wodę, wlać wodę i tylko zagotować, wodę znowu wylać, teraz wlać wodę do gotowania, posolić do smaku, od zagotowania gotować z 20 minut kilka razy mieszając.
Krok 1 - Pikantne warzywa z kaszą jaglaną foto
2
Ugotowaną kaszę jaglaną wylać na drobne duże sito, przelać zimną wodą i zostawić do odcieknięcia wody na sitku.
Krok 2 - Pikantne warzywa z kaszą jaglaną foto
3
Na oleju w garnku zeszklić na złoto pokrojoną cebulę posypaną cukrem, taka cebula jest dużo lepsza w smaku.
Krok 3 - Pikantne warzywa z kaszą jaglaną foto
4
Wsypać pokrojone w kostki marchewki, podsmażać z 3 minuty, następnie wsypać pokrojoną drobno młodą kapustę, dodać kostkę rosołową, podsmażać z 5 minut, parę razy wymieszać.
Krok 4 - Pikantne warzywa z kaszą jaglaną foto
5
Wsypać pokrojone cukinie, papryki, wymieszać wszystko w garnku i podsmażać z 3 minuty, mieszać parę razy.
Krok 5 - Pikantne warzywa z kaszą jaglaną foto
6
Pierś pokroić na porcje, włożyć na wierzch warzyw, posypać z każdej strony przyprawą kebab-gyros, pieprzem cayenne, pieprzem kolorowym, wlać wodę i pod przykryciem dusić z 15 minut, pierś można później pokroić na kostkę i dodać do kaszy i warzyw i będzie sałatka na zimno, przed podaniem posypać koperkiem.
Krok 6 - Pikantne warzywa z kaszą jaglaną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak