Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantna ćwiartka kurczaka

2.0
(3)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Pasta harissa to ostra przyprawa arabska, niezastąpiona w kuchni tunezyjskiej. Dodatek do marynaty sprawia, że mięso jest pikantne i bardzo smaczne dla tych co lubią ostre potrawy.

Składniki:

Lista składników:

udko z kurczaka 1 sztuka
oliwa 2 łyżki
czosnek 1 ząbki
cebula 0.4 sztuki
sos sojowy 1 łyżeczka
Papryka węgierska słodka mielona Prymat 0.5 łyżeczki
Przyprawa harissa 1 łyżeczka
majonez 1 łyżeczka
przyprawa do gyrosa 0.5 łyżeczki
sól 2 szczypty
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantna ćwiartka kurczaka

Sposób przygotowania:

1
Cebulę zetrzeć na tarce, czosnek zmiażdżyć przez praskę.

Do miseczki wlać oliwę, dodać czosnek, cebulę, przyprawę do gyrosa, sos sojowy, pastę harissa, paprykę mieloną i majonez, wymieszać.
Krok 1 - Pikantna ćwiartka kurczaka foto
2
Mięso umyć, osuszyć, podzielić na porcje, natrzeć solą i pieprzem.
Krok 2 - Pikantna ćwiartka kurczaka foto
3
Dokładnie posmarować marynatą, przykryć i pozostawić w chłodnym miejscu na 2-3 godziny.
Krok 3 - Pikantna ćwiartka kurczaka foto
4

Następnie przełożyć do rękawa, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 1 godziny.

Krok 4 - Pikantna ćwiartka kurczaka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 11.02.2019 10:50
Kurczak pod każdą postacią jest u mnie bardzo lubiany.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak