Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pijana Babka

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 5 szt.
mąka pszenna 15 dag
mąka ziemniaczana 10 dag
cukier wanilinowy 3 łyżeczki
cukier puder 25 dag
olej roślinny 200 ml
ajerkoniak 200 ml
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pijana Babka

Kroki postępowania

1
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na puszystą pianę dodając cukier wanilinowy i cukier puder. Po czym wlewamy po jednym żółtku i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Krok 1 - Pijana Babka foto
2
Następnie przesiewamy mąki wraz z proszkiem do pieczenia i miksujemy nadal na małych obrotach. Następnie dolewamy szklankę oleju. Miksujemy aż całość się połączy.
Krok 2 - Pijana Babka foto
3
Na koniec dodajemy szklankę ajerkoniaku i mieszamy chwilkę do uzyskania jednolitej masy.
Krok 3 - Pijana Babka foto
4
Gotowe ciasto przelewamy do formy (w tym przypadku do sylikonowej). Pieczemy w temperaturze 180 st C przez około 35- 40 min. Najlepiej sprawdzić wykałaczką czy ciasto jest upieczone.
Krok 4 - Pijana Babka foto
5
Upieczoną babkę posypujemy cukrem pudrem. Pijana babka może postać kilka dni i nadal smakuje jak świeżo upieczona, jest mokra i puszysta.
Krok 5 - Pijana Babka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malgorzata549 18.07.2014 08:01
pyszny pomysł
SylwiaMagdaSabin 02.08.2013 14:21
fajne ciasto
Anna169Hosz 02.08.2013 11:36
Znaczy się "babeczka na rauszu":D
Magula 02.08.2013 11:20
musi być pyszna
Megg 02.08.2013 10:51
wygląda bardzo apetycznie
Renata9 02.08.2013 09:20
pyszna babka
Konczi 02.08.2013 09:13
ładnie wygląda
adelajda 02.08.2013 09:04
na pewno smaczna
kriko 02.08.2013 08:56
musi byc smaczna
KasiaK90 02.08.2013 08:48
super babeczka
Krzysztof15 02.08.2013 08:38
piekna babka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak