Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pijak

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

białko 6 sztuka
mak 10 dag sparzony
wiórki kokosowe 15 dag
cukier 12 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól

Krem

mleko 1 litr
budyń śmietankowy 2 sztuka
cukier 7 łyżka
żółtko jajek 6 sztuka
masło 35 dag
mąka pszenna 1 łyżka

Polewa

czekolada gorzka 15 dag
śmietana 30% 150 ml

Dodatkowo

herbatniki
spirytus

Przepis i sposób przygotowania na: Pijak

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Sparzony i odcedzony mak mieszamy z wiórkami kokosowymi i proszkiem do pieczenia.

Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy cukier.

Do białek dodajemy mak z kokosem. Dokładnie, ale deliktanie mieszamy.

Ciasto wylewamy do 2 foremek o wymiarach 18x28 cm wyłożonych papierem do pieczenia.

Pieczemy przez 20 minut.



Przygotowanie kremu:

800 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostały mleku mieszamy dokładnie budyń z mąką pszenną i żółtkami.

Wlewamy do gotującego się mleka i energicznie mieszamy do połączenia się składników, studzimy.

Masło kroimy na małe kawałki i dokładnie ucieramy robotem.

Ciągle ucierając dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu.



Przełożenie:

Z ciasta delikatnie ściągamy papier do pieczenia.

Na każdy kawałek ciasta nakładamy po 1/4 kremu.

Herbatniki moczymy w spirytusie (jeśli macie spirytus 95 %, należy go rozrobić z wodą w proporcji: 60 % spirytusu: 40% wody) i układamy na kremie. Lekko dociskamy.

Wykładamy pozostały krem, wyrównujemy powierzchnię.

Przykrywamy herbatnikami namoczonymi w spirytusie.



Polewa:

Do śmietany dodajemy połamaną czekoladę i energicznie mieszając gotujemy na niewielkim ogniu do całkowitego rozpuszczenia się czekolady.

Polewamy ciasto, posypujemy odrobiną kokosu.

Odstawiamy na co najmniej 5-6 godzin, a najlepiej na całą noc, gdyż od razu po przygotowaniu spirytus jest mocno wyczuwalny, a po kilku godzinach czuć już tylko delikatną nutę alkoholu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 22.05.2017 07:36
smaczne ciasto
Kuchenka 03.05.2014 20:17
apetyczne :)
gosiag 03.05.2014 13:49
takie ciacho lubie
Janina 03.05.2014 11:10
Świetne ciacho;)
Sylwia26 03.05.2014 10:31
moje ulubione ciasto, pycha :)
agnieszka214 03.05.2014 10:08
bardzo fajny pomysł i smaczny
Wiktoria29 03.05.2014 10:03
oj zjadłabym z chęcią kawałeczek takiego ciasta
Ola1984 03.05.2014 08:46
Bardzo smaczne ciacho :)
kriko 03.05.2014 07:52
pyszne ciasteczko
Lidzia 03.05.2014 07:46
Piękne ciacho.
Lis 02.05.2014 23:24
Pycha ciasto:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak