Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierwsza cynamonowa gwiazdka

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 500 g
drożdże 50 g
mleko 190 ml
cukier 65 g
miód 1 łyżeczka
cukier waniliowy 1/2 łyżeczki
żółtko jajek 2 sztuki
olej rzepakowy 60 ml

do zielonej części

mleko pistacjowe 2 łyżki
młody jęczmień sproszkowany 2 płaskie łyżeczki

nadzienie

cukier kokosowy 20 g
Cynamon mielony Prymat 10 g
kakao 1 łyżeczka
białko do smarowania 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierwsza cynamonowa gwiazdka

Kroki postępowania

1
30 ml ciepłego mleka mieszamy z łyżką cukru i drożdżami. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Żółtka z cukrem ucieramy do białości. Mąkę przesiewamy do miski dodajemy wyrośnięty rozczyn, ubite żółtka, miód rozpuszczony w mleku, , cukier waniliowy, olej i delikatnie mieszamy, ale jeszcze nie zagniatamy. Jęczmień mieszamy z mlekiem pistacjowym. Odrywamy ok. 1/3 ciasta i wyrabiamy ją z płynnym jęczmieniem, podsypując nieco mąką.
Krok 1 - Pierwsza cynamonowa gwiazdka foto
2
Resztę jasnego ciasta też dokładnie wyrabiamy,
oba ciasta przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu z ciasta zielonego wałkujemy dwa placki a z jasnego cztery, średnica ok. 24 cm.
Cukier kokosowy ( może być brązowy) mieszamy z cynamonem i kakao.
Białko lekko roztrzepujemy z szczyptą cukru.
Krok 2 - Pierwsza cynamonowa gwiazdka foto
3
Pierwszy jasny placek smarujemy białkiem i posypujemy mieszanką cynamonową. Przykrywamy zielonym plackiem, znów smarujemy białkiem i posypujemy mieszanką.
Krok 3 - Pierwsza cynamonowa gwiazdka foto
4
Na wierzch kładziemy drugi jasny placek.Tak też postępujemy z pozostałymi trzema plackami.
Ciasto przykrywamy miską 22 cm i wycinamy koło.
Krok 4 - Pierwsza cynamonowa gwiazdka foto
5
Ciasto przecinamy na osiem części, każdą część nacinamy po środku i przekładamy, lekko rozciągając ciasto.
Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Krok 5 - Pierwsza cynamonowa gwiazdka foto
6
Najpierw przenosimy na papier cztery części ciasta, układając je szerszą częścią do środka. Potem następne cztery układamy pomiędzy nimi. Końcówki szerszych części będących po środku przyciskamy za pomocą małej wykałaczki.
Z tej proporcji wychodzą dwie gwiazdy.
Ciasta pieczemy w 170-180 C ok. 15 minut.
Krok 6 - Pierwsza cynamonowa gwiazdka foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

katarzynka455 13.01.2017 15:15
Ślicznie wygląda:)
Jagódka77 30.12.2016 14:10
świetny pomysł
pestka 09.12.2016 15:37
wygląda pysznie
Ela15 09.12.2016 11:17
ładnie wygląda
sezamek 08.12.2016 11:44
Ekstra i smaczna :)
Malinka 07.12.2016 17:15
Bardzo ładna ta gwiazda!
Janina 07.12.2016 15:15
Piękny wypiek;))
paniusiaewa 07.12.2016 14:10
Ale znów nawymyslałaś. Ślicznie wygląda.
edytazaw89@wp 07.12.2016 13:59
Wygląda pysznie
bietka 07.12.2016 11:35
po prostu cudna :)
Mniam 07.12.2016 11:25
Piękna gwiazda, takiej jeszcze nigdzie nie widziałam. Super!
Wacław 07.12.2016 10:39
Pyszna gwiazdka,gwiazdka na 5 :-)
KORAL 07.12.2016 10:33
W każdym roku piekę inną gwiazdę, teraz próbowałam właśnie taką i test zdała :))
Wiesława1 07.12.2016 10:23
Ślicznie wygląda
Jadwiga/Jaga85 07.12.2016 10:11
ślicznie wygląda
Madzai 07.12.2016 09:53
Uwielbiam takie wypieki :)
ben-ka 07.12.2016 08:31
Pierwsza ale bardzo ładna.
mirosława4 07.12.2016 08:01
piękna ta gwiazdka
Krystyna32 07.12.2016 08:01
bardzo apetyczna
MagdalenaIC 07.12.2016 00:48
Wygląda pysznie i ... świątecznie ;)
Diana Rusiłowicz 07.12.2016 00:05
Apetycznie wygląda!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak