Przepis i sposób przygotowania na: Pierś z kurczaka gotowana na parze z kaszą gryczaną i sosem koperkowym
Opłuczoną i osuszoną pierś z kurczaka dzielę na części, nacieram solą, papryką i czosnkiem przeciśniętym przez praskę
W garnku nastawiam wodę z przyprawami, zagotowuje i gotuje przez chwilę, na garnek nakładam sito do gotowania na parze, układam porcje kurczaka, przykrywam przykrywką i gotuje około 5-7 min, mięso odwracam na druga stronę i ponownie gotuję pod przykryciem. Gotowe zabezpieczam przed wystygnięciem
Cebulę kroje w drobną kostkę i podduszam na maśle, aż zrobi się szklista, zalewam wywarem i gotuję, aż całkowicie zmięknie, następnie dodaję słodką śmietankę i gotuję ok 15-20 min, aż sos się zredukuje. Doprawiam do smaku solą, i gałką muszkatołową. Dodaję posiekany koperek i gotuję jeszcze pięć minut.
Na talerz nakładam kasze gryczaną, pokrojoną w plastry pierś z kurczaka i wszystko polewam sosem.