Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki do barszczu
Drożdże rozcieramy z łyżką śmietany i cukrem. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy tłuszcz i razem siekamy. Dokładamy rozrobione drożdże oraz pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy na około 40 minut do podrośnięcia przykryte ściereczką.
Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 3 mm . Wykrawamy z niego koła i nakładamy nadzienie. Sklejamy pierożki. Smarujemy białkiem i posypujemy kminkiem. Pieczemy około 25 minut do zrumienienia.
FARSZ:
Kapustę gotujemy, odcedzamy, studzimy i drobno kroimy. Cebule kroimy w kostkę, rumienimy na oleju. Dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mięso. Razem smażymy. Dokładamy kapustę i doprawimy do smaku. Gotowy farsz studzimy i napełniamy nim pierożki.
Pierożki można odgrzewać w piekarniku. Podajemy je do barszczu czerwonego.
Doskonałe tak na jeden kęs by zaspokoić małego ”głoda”.