Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki bezglutenowe z wsadem jaglano - serowym

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

FARSZ

kasza jaglana 100 g
ser biały 250 g (półtłustego)
oregano 2 łyżeczki
cebula biała 2 sztuki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
olej do smażenia

CIASTO

mąka 500 g (mixu mąki bezglutenowej)
woda ciepła 265 ml
jajko 1 sztuka
sól 0,5 łyżeczki (około)

Porada

Pierożki świetnie smakują ze smażoną cebulką i domowym sosem czosnkowym.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki bezglutenowe z wsadem jaglano - serowym

Kroki postępowania

1
Na początku przygotowujemy farsz.

100 g kaszy jaglanej gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki masła w proporcji: 1 część kaszy do 2 części wody.

Kiedy kasza się ugotuje, dodajemy do niej dwie spore łyżeczki oregano, mieszamy i przykrywamy aby całość "doszła".

Na odrobinie oleju podsmażamy drobno pokrojone cebule.

Do miski dodajemy ser biały, który rozgniatamy widelcem.
Następnie do sera dodajemy kaszę jaglaną z oregano, podsmażoną cebulkę, mieszamy i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Krok 1 - Pierożki bezglutenowe z wsadem jaglano - serowym foto
2
Kolejny krok to przygotowanie ciasta.

Do miski dodajemy gotowy mix mąki bezglutenowej*, sól, jajko i ciepłą, ale nie gorącą wodę. Wyrabiamy ciasto.

* Jeśli nie kupiliśmy gotowego mixu, możemy go przygotować sami, mieszając odpowiednie mąki i skrobie (mąkę pszenną bezglutenową, mąkę ryżową, skrobię kukurydzianą oraz ziemniaczaną) w równych proporcjach.
Krok 2 - Pierożki bezglutenowe z wsadem jaglano - serowym foto
3
Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy posypanej skrobią ziemniaczaną na grubość około 3 mm, wycinamy kółka, nakładamy farsz i lepimy pierożki.

Uformowane pierożki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 2 minut od momentu wypłynięcia.

Życzę smacznego! :)
Krok 3 - Pierożki bezglutenowe z wsadem jaglano - serowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 27.09.2014 10:46
Chętnie spróbuję Twoich pierożków :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak