Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi żurawinowo - serowe

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Ciasto:
ok. 3/4 szk gorącej wody
odrobina czerwonego
barwnika spożywczego
jajko 1
soli 1 łyżeczka
mąki pszennej typ 500 2 szk
serka waniliowego 300 g
z kawałkami wanilii 3 łyżki
kaszy manny
garść suszonej żurawiny
olej 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi żurawinowo - serowe

Kroki postępowania

1
Żurawinę włożyć do miseczki i zalać gorącą wodą. Moczyć przez 15 minut a potem odcedzić na sitku. Do miseczki przełożyć serek, kaszę i odsączoną żurawinę a potem wymieszać nadzienie. W większej misce umieścić mąkę i sól, wymieszać, zrobić dołek. Wodę wymieszać z barwnikiem aż woda uzyska różowy kolor , wlać do mąki i chwilę przemieszać drewnianą łyżką. Potem dodać jajko rozbełtane z olejem i wyrobić jednolite i gładkie ciasto.
Krok 1 - Pierogi żurawinowo - serowe foto
2
Gdy będzie już wyrobione rozwałkować porcje ciasta na cienkie placki i wycinać foremką kółka o średnicy 10 cm i kłaść porcje nadzienia ( farsz serowo -żurawinowy jest dość luźny więc pierogi będą trochę płaskie, nie takie jak np. ruskie ).
Krok 2 - Pierogi żurawinowo - serowe foto
3
Układać zlepione na ściereczce, zakryć drugą ściereczką aby nie wysychały.
Krok 3 - Pierogi żurawinowo - serowe foto
4
Wodę zagotować, posolić i ponownie zagotować. Pierogi kłaść na wrzątek i dotować kilka minut od wypłynięcia
Krok 4 - Pierogi żurawinowo - serowe foto
5
Pierogi podawać bez dodatków lub polane śmietaną.
Krok 5 - Pierogi żurawinowo - serowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia561 05.01.2014 23:03
ciekawa wersja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak