Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z serem i truskawkową polewą

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 40 dag
jajko 1
masło 1 kostka
twaróg zmielony 35 dag
rodzynki 1 garść
cukier waniliowy 1 opakowanie
truskawki świeże 500 g
woda letnia 250 ml
śmietana 1 łyżka
cukier 6 łyżeczek
żółtko jajek 1

Porada

Pierogi można jeszcze polać stopionym masłem.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z serem i truskawkową polewą

Kroki postępowania

1
Masło stopić i ostudzić. Z mąki, wody, żółtka i stopionego masła wyrobić ciasto.
Krok 1 - Pierogi z serem i truskawkową polewą foto
2
Twaróg połączyć z cukrem, cukrem waniliowym, rodzynkami, łyżką śmietany i ubić widelcem.
Krok 2 - Pierogi z serem i truskawkową polewą foto
3
Ciasto podzielić na 3 części. Ciasto rozwałkować cienko i wykroić szklanką koła na pierogi. Na środek nałożyć farsz serowy.
Krok 3 - Pierogi z serem i truskawkową polewą foto
4
W garnku zagotować wodę. Pierogi skleić i wkładać na gotującą się wodę.
Krok 4 - Pierogi z serem i truskawkową polewą foto
5
Po wypłynięciu pierogów gotować około 3 min.
Krok 5 - Pierogi z serem i truskawkową polewą foto
6
Truskawki umyć, obrać i zmiksować. Pierogi podawać ze zmiksowanymi truskawkami. Smacznego!
Krok 6 - Pierogi z serem i truskawkową polewą foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paula191919 27.07.2015 20:07
Uwielbiam pierogi! i jeszcze z truskawkami... super!
Franciszek 29.06.2015 23:44
Super pierogi
irenka 29.06.2015 20:40
one muszą być pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak