Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z serem i borówkami
Kroki postępowania
Do miski przełożyć serek, dodać kaszę ( kasza zwiększa objętość farszu po ugotowaniu i pierogi nie robią się płaskie, a przy tym są bardziej syte ) i cukier do smaku i wymieszać. Następnie dodać umyte i osuszone borówki i delikatnie połączyć z serem aby się nie rozgniotły.
Śmietana :
100 ml śmietany 12 % zmieszać z 100 ml jogurtu naturalnego, doprawić do smaku cukrem. Można dodać dla koloru barwnika spożywczego ( ja dałam zielony ).
Do miski wsypać mąkę, sól i wymieszać. Wlać wodę i lekko zamieszać drewnianą łyżką a potem wlać jajko rozmącone z olejem. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczka aby nie wysychało.
Odcinać porcje ciasta, wałkować na podsypanym mąką blacie lub stolnicy. Wycinać dowolnej wielkości kółka ( u mnie o średnicy 10 cm ).