Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z płuckami
Płucka umyć, pokroić na mniejsze kawałki obgotować i odlać wodę. Następnie zalać ponownie wodą dodać, sól, ziele angielskie, liść laurowy i kostki rosołowe i gotować jeszcze ok 40 min. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Płuca zmielić,dodać zeszkloną cebulkę sól, pieprz, jajko i majeranek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać. Farsz musi być naprawdę dobrze doprawiony, nie żałujmy ani pieprzu, ani soli, dodajmy też naprawdę sporą ilość majeranku.
2.
Mąkę wsypać do dużej miski i zalać gorącą wodą, przykryć i odstawić aż wystygnie. Do zaparzonej mąki dodać olej i jajko-wyroić elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać wody. Ciasto wałkować na cienkie placki, wykrawać kółka , na każde kółko nakładać farsz i dobrze sklejać brzegi
3.
Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem 2-3 łyżek oleju. Pierogi są ugotowane już w kilka minut po wypłynięciu. Pierogi podajemy okraszone zeszkloną cebulką. Smacznego!