Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z płuckami

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Na ok 100 pierogów

mąka pszenna 1 kg
mąka pszenna
jajko 1 szt
olej 2 łyżki
gorąca woda

na farsz

płucka wieprzowe 1 kg
cebula 3 szt
czosnek ząbki 3 szt
jajko 2 szt
sól i pieprz
majeranek
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat
kostka rosołowa 2 szt
olej 2 łyżki

Ponad to

olej
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z płuckami

1.
Płucka umyć, pokroić na mniejsze kawałki obgotować i odlać wodę. Następnie zalać ponownie wodą dodać, sól, ziele angielskie, liść laurowy i kostki rosołowe i gotować jeszcze ok 40 min. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Płuca zmielić,dodać zeszkloną cebulkę sól, pieprz, jajko i majeranek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać. Farsz musi być naprawdę dobrze doprawiony, nie żałujmy ani pieprzu, ani soli, dodajmy też naprawdę sporą ilość majeranku.
2.
Mąkę wsypać do dużej miski i zalać gorącą wodą, przykryć i odstawić aż wystygnie. Do zaparzonej mąki dodać olej i jajko-wyroić elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać wody. Ciasto wałkować na cienkie placki, wykrawać kółka , na każde kółko nakładać farsz i dobrze sklejać brzegi
3.
Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem 2-3 łyżek oleju. Pierogi są ugotowane już w kilka minut po wypłynięciu. Pierogi podajemy okraszone zeszkloną cebulką. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 13.09.2016 22:46
takich nie jadłam jeszcze
halina17 13.09.2016 19:55
Dawno nie jadłam pierogów z płuckami -smaczne.
trufelek 13.09.2016 19:40
Takich nie próbowałam jeszcze, na pewno są smaczne!
bertpvd 13.09.2016 18:38
pyszne pierogi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak