Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z mięsem mielonym i kurczakiem
Udka gotujemy w osolonej wodzie ok 40 min, po ugotowaniu siekamy na drobne kawałeczki bądź mielimy.
Mięso mielone podsmażamy na patelni oraz zalewamy wodą i dusimy, następnie odkrywamy aby woda odparowała.
Cebule kroimy w kostkę wrzucamy na olej i podsmażamy tyle aby się zeszkliła, dodajemy pokrojone na plasterki pieczarki , podsmażamy chwile, dolewamy pół szklanki wody i dusimy pod przykryciem, następnie odkrywamy pokrywkę aby reszta wody odparowała.
Mięso mielone, mięso kurczaka oraz cebule z pieczarkami wrzucamy do jednej miski i mieszamy doprawiając pieprzem i solą. Odstawiamy do ostygnięcia.
Ciasto:
Wysypujemy mąkę na stół, wbijamy jajko, dodajemy olej oraz troszkę letniej wody, zagniatamy dodając po trochu wody na tyle abyśmy ulepili jednolitą masę. Cały czas podsypujemy mąką aby ciasto się nie lepiło do stołu. Następnie wałkujemy i wycinamy okrągłe "placki", nakładamy troszkę farszu do środka i zlepiamy boki.
Do wrzącej wody wrzucamy pierożki i mieszamy aby się nie przylepiły cały czas pilnujemy aby woda się nie gotowała, pierożki muszą się parzyć.
Po wypłynięciu na wierzch wyciągamy i doprawiamy według swoich upodobań < polecam podsmażoną cebulką>.
Smacznego!