Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z mąki pełnoziarnistej nadziewane szpinakiem i fetą
Szpinak musimy umieścić w garnku bądź na patelni, dodajemy pół łyżki oliwy, rozdrobnione ząbki czosnku i dusimy pod przykryciem aż do całkowitego rozmrożenia. Gdy szpinak będzie rozmrożony dodajemy do niego pokrojony w kosteczkę ser, a całość doprawiamy do smaku. Smażymy jeszcze przez chwilę by ser się rozpuścił, woda odparowała, a nasz farsz zgęstniał. Następnie całość odstawiamy do wystygnięcia.
PRZYGOTOWANIE CIASTA:
Gdy nasz farsz stygnie my zajmiemy się przygotowaniem ciasta. Do miski wsypujemy po szklance mąki żytniej i pszennej, dodajemy łyżkę oliwy i mieszając łyżką stopniowo dodajemy wodę. Jeżeli masa wyjdzie zbyt rzadka to bez problemu nadamy jej odpowiednią konsystencje dodając łyżkę lub dwie mąki żytniej. Następnie ciasto dokładnie zagniatamy, wałkujemy i lepimy pierożki ;)
Pierogi wrzucamy na wrzątek z dodatkiem soli i pozostałą oliwą.