Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kaszanką na patelnię
Przygotowanie farszu:
Kaszankę obrać ze skóry i pokroić mniejsze kawałki.
Obraną cebulę kroimy w kostkę a następnie podsmażamy do zeszklenia na patelni z dodatkiem oleju.
Do zeszklonej cebuli dodajemy kaszankę i smażymy.
Kaszanka podczas smażenia rozpadnie się i otrzymamy fajny, gładki farsz.
Farsz doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną majeranku,mieszamy i odkładamy do przestygnięcia.
Ciasto na pierogi:
W między czasie przygotowujemy ciasto na pierogi.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i stopniowo gorącą wodę(wody tyle, aby ciasto było miękkie i elastyczne),
Zagniatamy miękkie, elastyczne ciasto.
Ciasto odkładamy do podsypanej mąką miski ,przykrywamy ściereczką i odkładamy na 15 minut.
Po tym czasie ciasto wałkujemy na placek i wycinamy przyrządem do pierogów z jednej strony krążki. Krążki przekładamy na drugą stronę przyrządu, nakładamy farsz z kaszanki i zlepiamy pierogi zamykając przyrząd. Po zlepieniu przyrząd otwieramy, zdejmujemy pierogi i układamy na podsypanej mąką desce.
W rondlu gotujemy wodę z dodatkiem soli i oleju.
Partiami wkładamy pierogi lekko mieszamy. Gotujemy ok. 5-7 min od wypłynięcia. Ugotowane wyjmujemy łyżką cedzakową.
Podajemy polane podsmażonym boczkiem z cebulką.