Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kapustą i suszonymi grzybami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 2.5 szklanki
jajko 1 sztuka
woda letnia 1/2 szklanki
olej 4 łyżki

Farsz

kapusta kiszona 50 dag
grzyby suszone 20 dag
cebula 1 sztuka
sól i pieprz
czosnek 1 ząbek

Porada

Po ostudzeniu możemy podpiec je na patelni.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kapustą i suszonymi grzybami

Kroki postępowania

1
Grzyby moczymy przez godzinę i odcedzamy. Do grzybów dodajemy pół łyżeczki soli i gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Kapustę kiszoną płuczemy w wodzie i gotujemy w tej samej wodzie co gotowały się grzyby.
Krok 1 - Pierogi z kapustą i suszonymi grzybami foto
2
Grzyby mielimy w maszynce do mięsa. Cebulę szklimy na oleju i dodajemy do farszu.
Krok 2 - Pierogi z kapustą i suszonymi grzybami foto
3
Kapustę kiszoną odcedzamy i również mielimy w maszynce do mięsa. Mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, szczyptę soli i wodę. Zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. Wałkujemy na cienki placek, kubkiem wycinamy krążki. Na każdy krążek nakładamy po łyżce farszu, sklejamy. Wrzucamy do osolonej gotującej się wody około 5 minut od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Krok 3 - Pierogi z kapustą i suszonymi grzybami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marcia7 30.08.2014 13:14
przypieczone najlepsze
inka2012 30.08.2014 10:13
aż chce się jeść
Krystyna32 30.08.2014 08:18
bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak