Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kapustą i grzybami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
woda letnia 2 szklanki
opieńki 50 dag
sól do smaku
pieprz do smaku
kapusta kiszona 50 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kapustą i grzybami

Farsz: kapustę płuczemy i odlewamy 2-3 razy żeby nie była za kwaśna. Gotujemy kapustę kiszoną do miękkości. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Grzyby gotujemy około 1 godziny. Razem z kapustą przekręcamy przez maszynkę. Farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy soli. Stopniowo wlewamy letnią wodę wyrabiając ciasto. Wyrabiamy około 10 minut, posypując mąką aby się nie kleiło. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i rozwałkowujemy na cienki placek około 4 mm. Szklanką wycinamy kółka. Do środka nakładamy farsz. Składamy i dokładnie zlepiamy brzegi pierogów. Gotujemy w solonej, wrzącej wodzie aż wypłyną. Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marzencia2007 23.07.2013 11:00
moje ulubione
Katarzyna59 13.03.2013 18:08
smaczne pierogi
agnieszka214 26.12.2012 18:38
mniam
Małgorzata106 26.12.2012 17:51
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak