Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ruskie z wędzonym twarogiem i czosnkiem

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

~ CIASTO

mąka pszenna 3 szkl.
jajko całe
gorąca woda 1 szkl.
sól 1/2 łyżeczki

~ FARSZ

ziemniaki 700 g
ser wędzony twarogowy 200 g
czosnek 2-3 ząbki
Pieprz czarny mielony Prymat
sól do smaku

Porada

Do farszu można dodać posiekany szczypiorek.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie z wędzonym twarogiem i czosnkiem

Z podanych składników zagnieść miękkie i plastyczne ciasto. Nakryć miską, odstawić na pół godziny, aby odpoczęło.

Wcześniej ugotować ziemniaki - pozostawić do ostygnięcia. Zimne zmielić razem z twarogiem. Farsz do prawić wyciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem - dokładnie wymieszać. Ciasto rozwałkować na ulubioną grubość, wyciąć szklanką krążki i nadziać przygotowanym farszem.
Ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i zahartować w misce z zimną wodą. Przełożyć na sito, aby dobrze odciekły.

Osączone pierogi usmażyć na rumiano na maśle.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Spoko 29.02.2016 15:12
takie lubię
gregor# 25.02.2016 21:21
świetny przepis
w mojej kuchni 25.02.2016 16:00
smakowite jedzonko do zjedzenia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak