Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ruskie okraszone smażoną cebulką

3.0
(11)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pierogi ruskie z wyrazistym, pieprznym farszem, okraszone smażoną cebulką oraz dodatkiem kwaśnej śmietany to niezapomniane smaki dzieciństwa niejednego z nas <3. Polecam, pyszny obiad gwarantowany. 

Składniki:

Ciasto:

mąka pszenna 500 gramów
gorąca woda 280 mililitrów
olej 4 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka

Farsz:

ziemniaki 500 gramów
twaróg 400 gramów
cebula 1 sztuka
masło 2 łyżki
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie okraszone smażoną cebulką

KROK 1. Ziemniaki gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe ubijamy tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę i odstawiamy do ostygnięcia. Pokrojoną cebulkę rumienimy na maśle. Twaróg kruszymy i dodajemy do ostudzonych ziemniaków. Dodajemy także podsmażoną cebulkę, sól oraz pieprz i dokładnie mieszamy.

KROK 2. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy sól, olej i wlewamy gorącą wodę*, a następnie wyrabiamy ciasto do momentu, aż przestanie kleić nam się do rąk. Ciasto dzielimy na 2 lub 3 części. Jedną rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy z niego okrągłe placki za pomocą szklanki, a pozostałe części ciasta przykrywamy ściereczką lub miseczką.

* Woda ma być gorąca, ale nie wrząca.

KROK 3. Na środek każdego placka nakładamy porcję farszu, składamy ciasto na pół i dokładnie zaklejamy brzegi. Pierogi układamy na lnianej lub bawełnianej ściereczce, przykrywając je dodatkowo drugą, aby nie wysychały.

KROK 4. Pierogi wrzucamy partiami na osolony wrzątek i gotujemy około 3-4 minut od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię. Pierogi wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i odstawiamy na chwilę, aby ociekły z wody. Następnie pierogi polewamy roztopionym masłem lub olejem, aby zapobiec ich sklejaniu. Podajemy okraszone cebulką oraz dodatkiem kwaśnej śmietany.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak