Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ruskie na pikantnie

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 700 gram
ser 500 gram
sól do smaku
pieprz do smaku
cebulka podsmażana 1 sztuka
mąka 1 kg
mleko 400 ml
masło 150 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie na pikantnie

Kroki postępowania

1
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Dodajemy ser i podsmażona cebule doprawiamy do smaku z dużą ilością pieprzu. Wyrabiamy masę tłuczkiem do ziemniaków.
Krok 1 - Pierogi ruskie na pikantnie foto
2
Mleko podgrzewamy z masłem , aż do momentu kiedy masło się rozpusci.
Krok 2 - Pierogi ruskie na pikantnie foto
3
Do mąki dodajemy szczyptę soli i , wlewamy mleko i zagniatamy ciasto, a następnie odstawiamy na pól godziny przykryte ściereczką.
Krok 3 - Pierogi ruskie na pikantnie foto
4
Z farszu robimy niewielkie kulki.
Krok 4 - Pierogi ruskie na pikantnie foto
5
Ciasto wyjmujemy na stolnicę i cieniutko wałkujemy.
Krok 5 - Pierogi ruskie na pikantnie foto
6
Szklanką wycinamy kółka, na każdym układamy kulkę i sklejamy brzegi.
Krok 6 - Pierogi ruskie na pikantnie foto
7
Pierogi układamy na desce podsypanej mąką. By obeschły.
Krok 7 - Pierogi ruskie na pikantnie foto
8
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy.
Krok 8 - Pierogi ruskie na pikantnie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewelinapac 07.03.2013 18:23
jest mięciutkie i naprawdę smaczne
SmacznaPyza 07.03.2013 18:07
ciasto z mlekiem ? nie próbowałam tak robić, ale brzmi ciekawie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak