Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ruskie

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 1 kilogram
woda letnia 2 szklanki
olej 1/4 szklanki
sól
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 1 sztuka

Farsz

ser biały 1 kilogram
ziemniaki ugotowane 0,5 kilograma
cebula 2 sztuki
sól
pieprz
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie

Kroki postępowania

1
Z podanych składników zagnieść ciasto.
Krok 1 - Pierogi ruskie foto
2
Ziemniaki i ser mielimy w maszynce.Cebulę kroimy w kostke,przesmażamy na oleju na złoty kolor,dodajemy do ziemniaków ,doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Krok 2 - Pierogi ruskie foto
3
Ciasto cienko wałkujemy,za pomocą szklanki wycinamy krążki i na środek każdego krążka nakładamy farsz .
Krok 3 - Pierogi ruskie foto
4
Składamy na pół i zlepiamy brzegi pierogów robiąc falbankę.
Wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem oleju i gotujemy do momentu aż pierogi wypłyną na wierzch przez 3-4 minuty.
Krok 4 - Pierogi ruskie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 30.06.2015 17:54
Uwielbiam i najbardziej mi smakują kiedy ktoś mi ich nalepi
Grazyna0211 30.06.2015 16:01
moje ulubione
ania2610 30.06.2015 15:03
wyglądają pysznie - bardzo je lubię!
Mniam 30.06.2015 14:20
Moje ulubione pierogi!
Ewa104 30.06.2015 13:22
W moim farszu jest przewaga ziemniaków nad serem,bo tak lubimy bardziej.Ale ogólnie pierogi ruskie to proste i niedrogie danie a tak pyszne,że mało kto ich nie lubi.
w mojej kuchni 30.06.2015 10:35
pyszne danie do zjedzenia
patryska76 29.06.2015 23:22
smaczne pierogi!
jagoda5913 29.06.2015 23:08
Pycha pierogi
Ewa Wojtaszko 29.06.2015 22:57
moje ulubione :)
Anna169Hosz 29.06.2015 22:40
Wyglądają fantastycznie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak