Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie
KROK 1. Ziemniaki gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę i odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy ją na maśle. Do ostudzonych ziemniaków kruszymy biały twaróg, dodajemy podsmażoną cebulkę, sól oraz pieprz* do smaku i dokładnie mieszamy.
* Lubię wyraziste w smaku i mocno pieprzne pierogi, ale możemy dodać mniej pieprzu - według upodobań smakowych.
KROK 2. Mąkę przesiewamy na stolnicę lub do dużej miski, dodajemy sól, olej i wlewamy gorącą* wodę, a następnie wyrabiamy ciasto do momentu, aż przestanie kleić nam się do rąk. Ciasto dzielimy na 2 lub 3 części. Jedną rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy z niego mniejsze, okrągłe placki za pomocą np. szklanki, a pozostałe części ciasta przykrywamy lnianą ściereczką.
* Woda ma być gorąca, ale nie wrząca. Najlepiej zagotować wodę i odczekać 2-3 minuty aż delikatnie ostygnie.
KROK 3. Na środek każdego placka nakładamy solidną porcję farszu, składamy ciasto na pół i dokładnie zaklejamy brzegi. Pierogi układamy na lnianej lub bawełnianej ściereczce, przykrywając je dodatkowo drugą, aby nie wysychały.
KROK 4. Pierożki wrzucamy partiami na osolony wrzątek i gotujemy około 3 minut od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię. Pierogi wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i odstawiamy na chwilę, aby ociekły z wody. Następnie pierogi polewamy roztopionym masłem lub olejem, aby zapobiec ich sklejaniu.
Życzę smacznego! :)