Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierogi rozmarynowe z soczewicą po rusku....

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

CIASTO

mąka tortowa 700 gram
woda ciepła 3/4 litra/+_
olej rzepakowy 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
jajko 1 sztuka
Rozmaryn suszony Prymat 1 łyżka

FARSZ

soczewica zielona 25 dag
ziemniaki ugotowane 1 szklanka
twaróg 20 dag
majeranek 2 łyżeczki
Kucharek przyprawa do potraw 2 łyżeczki
pietruszka 3/4 łyżeczki
cebula podsmażona 4 łyżki

DODATKI

cebula 7 sztuk
olej rzepakowy 1 szklanka
masło 1 łyżeczka
sól - do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat - do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: pierogi rozmarynowe z soczewicą po rusku....

Kroki postępowania

1
soczewicę ugotować do miękkości, odlać na sito, do miski dać ugotowane wcześniej tłuczone ziemniaki /mi zostały z obiadu/, twaróg tłusty, przyprawy, cebulę, soczewicę i wszystko najlepiej ręką połączyć dobrze
Krok 1 - pierogi rozmarynowe z soczewicą po rusku.... foto
2
do misy robota dać składniki na ciasto, w trakcie wyrabiania hakiem dolewać ciepłej wody aby ciasto było zwarte i elastyczne-nie luźne, ciasto gotowe obsypać mąką i schować do woreczka na 30 minut
Krok 2 - pierogi rozmarynowe z soczewicą po rusku.... foto
3
stolnica podsypana mąką, ciasto podzielić na 3 części i każdą cienko rozwałkować, szklanką wycinać kółka, na każde kłaść czubatą łyżeczkę farszu i zlepiać pierogi
Krok 3 - pierogi rozmarynowe z soczewicą po rusku.... foto
4
wrząca woda z z łyżeczką oleju rzepakowego i soli - wrzucać pierogi i po wypłynięciu na średnim ogniu gotować z 4 minuty, wyjmować cedzakiem i pod zimną wodą krótko opłukać, kłaść do miski
Krok 4 - pierogi rozmarynowe z soczewicą po rusku.... foto
5
cebulę podsmażyć na oleju z masłem, do farszu dać 4 łyżki, resztę cebuli dodawać partiami na pierogi w misce, nie będą się sklejac i można je np. później podsmażyć
Krok 5 - pierogi rozmarynowe z soczewicą po rusku.... foto
6
pierogi są pyszne z takim farszem.................SMACZNEGO!!!
Krok 6 - pierogi rozmarynowe z soczewicą po rusku.... foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 03.04.2016 12:19
aż ślinka leci na te pierogi
bietka 02.04.2016 17:29
ciekawa propozycja :)
ilka01 02.04.2016 15:14
pyszności....)
halina17 02.04.2016 12:39
Ciekawy farsz do pierogów.
gosia56 02.04.2016 10:12
na pewno pyszne;)
Małgorzata92 02.04.2016 10:10
Oryginalnie :)
Czyki 02.04.2016 09:28
Cudowne połączenie super:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak