Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi prosto z morza

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Dzisiaj polecają się pierogi. Nazwałem je nie dlatego, że je przesoliłem. Powód jest bardziej oczywisty niż przesolenie w moim przypadku. Farszem jest ryba, jedna z moich ulubionych, idealna do ryby po grecku. Nie jest to skomplikowane danie, nie zrobiłem go ze względu na piątkowy post.

Składniki:

Ciasto:

mąka 400 gramów
masło 1 łyżka
wrzątek 350 mililitrów

Farsz:

filet z czarniaka 700 gramów
świeża natka pietruszki posiekana 3 łyżki
cebula 1 sztuka
smalec 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi prosto z morza

Pierogi z rybą? Czemu nie! Wypróbuj niestandardowy przepis na pierogi nadziewane filetem z czarniaka, drapieżnej ryby z rodziny dorszowatych. 

1. Z ryby usuwamy ości, drobno mielimy.

2. Cebulę siekamy, smażymy na rozgrzanym smalcu. Razem z posiekaną natką, dodajemy do ryby. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

3. We wrzątku roztapiamy masło, wlewamy do mąki i przy pomocy noża mieszamy. Kiedy lekko ostygnie, dłonią wyrabiamy ciasto na jednolitą masę.

4. Ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy koła. Na środek każdego umieszczamy farsz, zlepiamy ciasto.

5. Gotujemy w osolonym wrzątku, 2 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Sprawdź także inne, klasyczne przepisy na pierogi >>

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak