Przepis i sposób przygotowania na: Piernikowa pysznotka z kremem czekoladowym
Piernikowa pysznotka z kremem czekoladowym:
Mąkę pszenną przesiać z kakao, wymieszać z krupczatką, cukrem, solą, przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia. Suche składniki posiekać z zimnym masłem, a na końcu dodać żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść. Do przygotowania ciasta można też użyć malaksera. Ciasto podzielić na dwie równe części i jedną z nich wylepić dno formy o wymiarach 23 x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Dzięki temu łatwiej będzie wyjąć ciasto. Na surowym cieście rozsmarować pół słoiczka powideł śliwkowych i posypać połową posiekanych orzechów. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na środkową półkę. Piec 20 min.
Drugą część ciasta upiec w takiej samej formie, również posmarować powidłami śliwkowymi i posypać orzechami. Na wierzch, tym razem nakładamy bezę.
Białka ubić ze szczyptą soli. Kiedy zaczną sztywnieć wsypywać porcjami cukier. Ubijać, aż cukier całkiem się rozpuści. Po wyłożeniu bezy na ciasto, wstawić do piekarnika. Piec w 170*C przez 30 min.
Pół szklanki mleka rozmącić z mąkami. Resztę mleka przelać do garnka, dodać cukier i wstawić na ogień. Kiedy się zagotuje wlać mieszankę z mąki i ugotować gęsty budyń. Zdjąć z ognia. Dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż całkiem się rozpuści. Tak samo dodać żelatynę. Po rozpuszczeniu i wymieszaniu przykryć folią spożywczą, tak aby była przyklejona na powierzchni i odstawić do wystudzenia. Należy kontrolować budyń, aby przestygł, ale całkiem nie stężał.
Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Budyń rozmiksować i porcjami łączyć z kremówką.