Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernikowa pysznotka z kremem czekoladowym

5.0
(19)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Kruche, aromatyczne ciasto upieczone z powidłami śliwkowymi i orzechami. Między nimi delikatny i lekki krem czekoladowy, który chociaż jest budyniowy, to nie ma w nim ani grama masła. Wierzch wieńczy słodka beza, na której pojawiły się złote krople rosy.

Składniki:

CIASTO KRUCHE:

mąka pszenna 2.5 szklanki
mąka krupczatka 0.5 szklanki
cukier 0.25 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżeczka
kakao 1 łyżka
sól 1 szczypta
masło 82% 250 gramów
żółtko jajek 4 sztuki
śmietana 18% 1 łyżka

ŚMIETANKOWY KREM BUDYNIOWY:

mleko 2 szklanki
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier 0.5 szklanki
czekolada gorzka 50 gramów
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
woda zimna 2 łyżki
śmietana kremowa 30% 1 szklanka

BEZA:

białko 4 sztuki
sól 1 szczypta
cukier 0.75 szklanki

DODATKOWO:

powidła śliwkowe (węgierkowe) 1 słoik
orzechy włoskie 150 gramów

Porada

Ciasto warto przygotować co najmniej dzień wcześniej, wtedy skruszeje.

Przepis i sposób przygotowania na: Piernikowa pysznotka z kremem czekoladowym

Piernikowa pysznotka z kremem czekoladowym:

1

Mąkę pszenną przesiać z kakao, wymieszać z krupczatką, cukrem, solą, przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia. Suche składniki posiekać z zimnym masłem, a na końcu dodać żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść. Do przygotowania ciasta można też użyć malaksera. Ciasto podzielić na dwie równe części i jedną z nich wylepić dno formy o wymiarach 23 x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Dzięki temu łatwiej będzie wyjąć ciasto. Na surowym cieście rozsmarować pół słoiczka powideł śliwkowych i posypać połową posiekanych orzechów. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na środkową półkę. Piec 20 min.

Drugą część ciasta upiec w takiej samej formie, również posmarować powidłami śliwkowymi i posypać orzechami. Na wierzch, tym razem nakładamy bezę.

Białka ubić ze szczyptą soli. Kiedy zaczną sztywnieć wsypywać porcjami cukier. Ubijać, aż cukier całkiem się rozpuści. Po wyłożeniu bezy na ciasto, wstawić do piekarnika. Piec w 170*C przez 30 min.

Krok 1 - Piernikowa pysznotka z kremem czekoladowym foto
2
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić, aż napęcznieje.
Pół szklanki mleka rozmącić z mąkami. Resztę mleka przelać do garnka, dodać cukier i wstawić na ogień. Kiedy się zagotuje wlać mieszankę z mąki i ugotować gęsty budyń. Zdjąć z ognia. Dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż całkiem się rozpuści. Tak samo dodać żelatynę. Po rozpuszczeniu i wymieszaniu przykryć folią spożywczą, tak aby była przyklejona na powierzchni i odstawić do wystudzenia. Należy kontrolować budyń, aby przestygł, ale całkiem nie stężał.
Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Budyń rozmiksować i porcjami łączyć z kremówką.
Krok 2 - Piernikowa pysznotka z kremem czekoladowym foto
3
Gotowy krem natychmiast wyłożyć na upieczone ciasto, równomiernie rozsmarować i przykryć ciastem z bezą. Odstawić do zastygnięcia w chłodne miejsce. Smacznego :)
Krok 3 - Piernikowa pysznotka z kremem czekoladowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Basiliana 03.01.2019 22:10
Pyszne połączenie kremu, bezy i kruchego ciasta. Świetny pomysł:)
Babeczka35 02.01.2019 21:21
To ciasto wygląda obłędnie. Nie można przejść obok niego obojętnie :)
Bożena Matuszczyk 02.01.2019 11:44
Smakowite ciasto, porywam kawałek.;)
bietka 02.01.2019 10:38
Ale pyszności, dopiero po świętach, a już zjadłabym kawałeczek takiego pysznego ciasta :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak