Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

piernikowa babka na majonezie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

jajko 5 sztuk
mąka pszenna 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 3/4 szklanki
cukier puder 1 szklanka
majonez 3/4 szklanki
kakao 2 łyżki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżka
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki

lukier

cukier puder 5 łyżek
wrzątek 1 łyżka
kolorowa posypka 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: piernikowa babka na majonezie

Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Białka ubić z cukrem pudrem na sztywno, następnie nadal ubijając dodawać po żółtku. Kiedy masa będzie gęsta i puszysta dodać majonez i zmiksować. Następnie przesiać mąki i delikatnie wmieszać. Podzielić ciasto na połowę. Jedną część wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Do drugiej połowy dodać kakao i przyprawę piernikową. Wymieszać i wylać do foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 45 minut. Kiedy wystygnie cukier puder wymieszać z wrzątkiem i tym lukrem polać ciasto. Posypać cukiereczkami i odstawić do zastygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak