Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik z kremem śmietankowym

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
cukier 1 szkl
jajko 5 szt
miód sztuczny 1 słoik
mąka 3 szkl
olej 1 szkl
esencja z herbaty 2 saszetki
tłuszcz do formy
krem śmietankowy
śmietana 30% 400 ml
bita śmietana 2 opak
polewa czekoladowa
jajko 1 szt
kakao 3 łyżki
cukier 3 łyżki
margaryna 0,5 kost
woda 1 (gotowana)

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik z kremem śmietankowym

CIASTO
Białka oddzielić od żółtek Żółtka utrzeć, dodając olej, miód, dwie szklanki mąki wymieszanej z sodą i przyprawą do piernika. Herbatę zaparzyć w szklance wody, ostudzić, dodać do żółtek, wymieszać. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać do masy, delikatnie wymieszać. Przesiać szklankę mąki do masy, wymieszać. Blachę wysmarować tłuszczem, wylać ciasto. Włożyć blachę do piekarnika, piec 45 minut w 175 stop Upieczony i ostudzony piernik, przekroić na 3 części.
KREM ŚMIETANKOWY
Dobrze schłodzoną kremówkę, ubić na sztywno. Następnie wsypać dwie bite śmietany, ubijać jeszcze z 5 minut
POLEWA CZEKOLADOWA
Margarynę rozpuścić w garnuszku Do miski wybić jajko, dodać kakao i cukier, utrzeć. Następnie wlewać stopniowo gorącą margarynę, ucierać aż polewa zgęstnieje. PRZEŁOŻENIE CIASTA
ciasto krem śmietankowy ciasto krem śmietankowy ciasto Wierzch ciasta polać polewą, odstawić do lodówki.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

treonina 07.01.2014 20:17
wygląda cudownie!
Monika10 07.01.2014 18:54
napewno smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak