Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik bombka

3.0
(19)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
jajko 3 sztuki
cukier 1 szklanka
olej 0,5 szklanki
mleko 1 szklanka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 opakowanie
bakalie
kakao 2 płaskie łyżki
masa
masło 1 kostka
mleko 0,5 litry
budyń waniliowy 1 opakowanie
mąka ziemniaczana 0,5 łyżki
mąka tortowa 0,5 łyżki
cukier ok 2 łyżki
żółtko jajek 2 sztuki
kakao 1 łyżka do zabarwienia masy
barwniki spożywcze
dżem 0,5 słoiczka

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik bombka

Kroki postępowania

1
Bakalie kroimy na mniejsze części.
Krok 1 - Piernik bombka foto
2
Jajka ubijamy z cukrem .
Krok 2 - Piernik bombka foto
3
Sypkie składniki mieszamy ze sobą. Do puszystej masy jajecznej dajemy na przemian suche składniki z olej oraz dżem. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec dokładamy bakalie.
Krok 3 - Piernik bombka foto
4
Ciasto przelewamy n przygotowaną tortownicę. Pieczemy w 180°C około 40 min.
Upieczony piernik studzimy.
Krok 4 - Piernik bombka foto
5
Ostygnięty dekorujemy. Aby piernik przybrał bardziej zaokrąglony kształt (bombki) delikatnie ścinamy jego boki.
Tak przygotowany piernik dowolnie ozdabiamy masą. U mnie są to dzwoneczki.
Krok 5 - Piernik bombka foto
6
MASA: Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałej części rozpuszczamy budyń, mąki oraz żółtka. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko i gotujemy budyń. Następnie studzimy go.
Masło ucieramy. Do utartego dokładamy stopniowo budyń.
Częścią masy delikatnie obtaczamy piernik. Pozostałą część dzielimy na kilka części ( w zależności ile kolorów będziemy potrzebować.
Do jednej z części dokładamy zaparzone kakao. Kakaową masą wykonujemy zarys dekoracji. Środki wypełniamy odpowiednio zabarwiona masą.
Krok 6 - Piernik bombka foto
7
Piernik to ciasto, które kojarzy mi się ze Świętami Bożego Narodzenia. Taka dekoracja z pewnością sprawi, że stanie się on piękną ozdobą naszego świątecznego stołu.
Krok 7 - Piernik bombka foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dollce 11.12.2015 00:42
Rewelacja :)
gusia1000 29.01.2014 23:25
Cudowna słodkość.
Małgorzata9 01.01.2014 16:45
dekoracja pierwsza klasa
KasiaK90 01.01.2014 11:31
rewelacyjna dekoracja:)
halina17 31.12.2013 22:37
Ładnie wygląda.
Katarzyna34 31.12.2013 19:36
naprawadę ładniutkie
dziewczyna_z_kodeksem 31.12.2013 16:38
wygląda bombowo :)
iziona 31.12.2013 16:05
Przepiękne ciasto, słodkie dzieło sztuki
teresa18 31.12.2013 12:30
Przepiękna dekoracja
eMMe 31.12.2013 12:29
Ależ ślicznie ozdobione:)
Marta1986 31.12.2013 10:47
smaczne ciasto
Edith85 31.12.2013 09:35
gratulacje, naprawdę śliczna
IZABELA29 31.12.2013 09:22
bardzo fajnie ozdobiona
IwonaDD 31.12.2013 09:05
cudo!!!!!!!!!!
monisia1977 31.12.2013 08:49
super wyglada
Patriszja
Patriszja 31.12.2013 08:47
polecam przepis :)
Romanowka 31.12.2013 08:40
Gratuluję precyzji i cierpliwości. Pięknie, wygląda jak haft :) ;0;
noninka77 31.12.2013 08:29
istne arcydzieło:)
DOROTA/PATI197799 31.12.2013 08:03
śliczny :)
Magula 31.12.2013 00:51
cudny i bardzo pracochłonny
iwi 31.12.2013 00:02
Dla mnie bomba!!!
migotka28 30.12.2013 23:45
sporo pracy ale pięknie się prezentuje
sanielcia 30.12.2013 23:26
wygląda obłędnie
Jadwiga/Jaga85 30.12.2013 23:16
Oj tak, wymaga trochę czasu i cierpliwości!
Stenka 30.12.2013 23:15
piękna dekoracja, ale chyba pracochłonna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak