Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierniczki w dwuch kolorach

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO IMBIROWE

mąka tortowa 175 g
Soda oczyszczona Prymat 3/4 łyżeczki
sól do smaku 1 szczypta
masło 6,5 dag
cukier drobny 8 dag
cynamon Prymat 1 łyżeczka
syrop różany 2 łyżki
żółtko jajek 1 sztuka

CIASTO CZEKOLADOWE

mąka tortowa 17,5 dag
sól do smaku 1 szczypta
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 0,5 łyżeczki
kakao 4 łyżeczki
masło 7,5 dag
cukier kryształ 7,5 dag
jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierniczki w dwuch kolorach

Kroki postępowania

1
JASNE CIASTO:
Przesiewamy mąkę do średniej miski. Następnie wsypujemy sodę, sól i przyprawy korzenne.
Krok 1 - Pierniczki w dwuch kolorach foto
2
Do suchych składników dodajemy masło. Ucieramy tak aby z całości powstały okruszki.
Krok 2 - Pierniczki w dwuch kolorach foto
3
Do powstałych okruszków wbijamy żółtko, wsypujemy cukier oraz dodajemy syrop różany (ew. syrop truskawkowy lub malinowy).
Krok 3 - Pierniczki w dwuch kolorach foto
4
Wszystkie składniki ugniatamy. Następnie zwijamy w niewielki rulon, owijamy go szczelnie folią. Jasne ciasto dajemy na ok. 30 min do lodówki.
Krok 4 - Pierniczki w dwuch kolorach foto
5
CIASTO CZEKOLADOWE:
W niewielkiej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej sodę oczyszczoną oraz mielone przyprawy. Mieszamy wszystko
Krok 5 - Pierniczki w dwuch kolorach foto
6
Do wymieszanych składników dodajemy masło. Masło dodajemy w takiej ilości ja na zdjęciu.
Krok 6 - Pierniczki w dwuch kolorach foto
7
Następnie wbijamy do tego rozbełtane jajko oraz cukier. Zagniatamy całość na gładkie ciasto.
Krok 7 - Pierniczki w dwuch kolorach foto
8
Ugniecione składniki zwijamy w niewielki rulon, owijamy go szczelnie folią. Ciemne ciasto dajemy na ok. 30 min do lodówki.
Krok 8 - Pierniczki w dwuch kolorach foto
9
Po tym czasie, wyciągamy ciasta i dzielimy je na dwie połowy (ciemne i jasne).
Krok 9 - Pierniczki w dwuch kolorach foto
10
Połowę ciasta jasnego i ciemnego formujemy na posypanej stolnicy na paski o długościach ok.33 cm a szerokość na ok. 5 cm. natomiast grubość ok. 12 mm. Tak samo rozwałkuj jasne i ciemne ciasto. Każdy placek pokrój wzdłuż tak aby było 7 wąskich pasków. Ułóż paski jasne i ciemne na przemian. Jak na zdj.
Krok 10 - Pierniczki w dwuch kolorach foto
11
Możesz również ułożyć paski na siebie aby stały w pionie i powycinać krążki. Tak aby wyglądały jak na zdjęciu.
Krok 11 - Pierniczki w dwuch kolorach foto
12
Układamy na blaszce wysmarowaną tłuszczem. Układamy w odpowiednich odstępach. Pieczemy ok. 15-20 min. w 180 stopniach Celcjusza.
Krok 12 - Pierniczki w dwuch kolorach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 16.12.2014 15:03
smaczny mniam
gacopierz23 10.09.2014 23:25
ładnie wyglądają
gusia1000 06.05.2014 20:22
Super wypiek.
borgia 05.05.2014 15:26
Biorąc pod uwagę cukier puder, to nawet w tszech... ;)
madzialena19 03.05.2014 21:36
W nazwie błąd ortograficzny.
mysia12 03.05.2014 20:42
Zapowiadają się pysznie.
sylwiusia055 03.05.2014 19:57
Uwielbiam pierniczki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak