Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierniczki staropolskie na cieście dojrzewającym

3.0
(17)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

podstawowe

mąka pszenna 500 g
miód 250 g
cukier 1 szklanka
smalec 125 g
mleko 1/4 szklanki
Soda oczyszczona Prymat 1 i 1/2 łyżeczki
jajko 2 szt
sól szczypta
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 3 łyżeczki
cynamon Prymat 2 łyżeczki
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka

dodatki

lukier królewski
kolorowa posypka

Porada

Jeżeli temperatura na dworze jest powyżej zera ciasto można zostawić na balkonie. Nie będzie nam zajmowało miejsca w lodówce. Równie dobrze możemy je zostawić w zimnym, nieogrzewanym pomieszczeniu np. piwnicy.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierniczki staropolskie na cieście dojrzewającym

W garnku na małym ogniu rozpuszczamy miód, cukier i smalec na jednolitą masę. Studzimy. Dodajemy przesianą mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, szczyptę soli oraz przyprawy. Zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Garnek zawijamy folią spożywczą i zostawiamy w chłodnym miejscu na 2-3 tygodnie. Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubość pół centymetra i wycinamy pierniczki. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. Układając pierniczki na blasze należy zostawić dość duże przerwy gdyż mocno rosną. Wystudzone pierniczki lukrujemy i dekorujemy posypkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 16.12.2014 14:02
wspaniałe ciasto
Czarnula666 09.12.2014 17:32
Jakie ładne ciasteczka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak