Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierniczki lukrowane

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
cukier 1 szklanka
miód 100 gram
jajko 1 szt
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 3 łyżeczki
masło 50 gram

Przepis i sposób przygotowania na: pierniczki lukrowane

Do rondelka wsypać 2 łyżki cukru, karmelizować ,następnie dolać 1/3 szklanki wody, zagotować mieszając, do rozpuszczenia się karmelu,dodać pozostały cukier, miód, przyprawę korzenną, zagotować, wymieszać do rozpuszczenia się cukru, odstawić w chłodne miejsce.Mąkę wymieszaną z sodą przesypać do miski dodać jajko, masło oraz wystudzoną mieszankę i zmiksować do połączenia się składników. Odstawić na pół godziny w temp. pokojowej.Po tym czasie z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać.Układać na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) w 1 cm odstępach .Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 20 minut lub do lekkiego zarumienienia,po upieczeniu polukrować .

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wwwiolka 16.02.2016 20:23
Bardzo fajny przepis.
IKrakowianka 16.02.2016 18:53
super pierniczki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak