Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierniczki

2.0
(3)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Domowe pierniczki są już tradycją. Nie ma świąt Bożego Narodzenia bez tego domowego wypieku.

Składniki:

Ciasto:

mąka tortowa 2 szklanki
miód 0.5 szklanki
olej 0.25 szklanki
kakao 0.5 łyżka
jajko 1 sztuk
margaryna 1 łyżka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
cukier 3 łyżki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 0.5 opakowanie

Lukier:

białko 1 sztuka
cukier puder 1 szklanka

Dodatkowo:

kolorowa posypka 2 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Pierniczki

1. Margarynę, miód, kakao, cukier i przyprawę do piernika dajemy do garnka. Zagotowujemy i studzimy.

2. Następnie do miski dajemy wszystkie składniki (to, co zagotowaliśmy i wszystkie pozostałe z listy na ciasto) i zagniatamy ciasto. Odstawiamy je do lodówki na około godzinkę.

3. Po upływie czasu wałkujemy ciasto i wykrawamy pierniczki. Mogą one być różnej grubości, wszystko zależy od tego, czy chcemy, aby były one pulchniutkie czy bardziej chrupiące.

4. Pierniczki układamy na blaszce (wcześniej wyłożonej papierem) i pieczemy w 170 stopniach przez około 25 minut.

5. Z kolei przygotowujemy lukier. Białko ucieramy z cukrem przez kilka minut. Jak już będzie odpowiednia konsystencja to dodajemy troszeczkę barwnika (nie wiele, wszystko też zależy od tego jak mocny chcemy mieć kolor).

6. Pierniczki dekorujemy lukrem i posypką według uznania.

7. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 28.01.2019 17:06
Urocze pierniczki.
bietka 21.01.2019 14:32
U mnie na BN również muszą być pierniczki : )
Bożena Matuszczyk 16.01.2019 10:43
U mnie też ta tradycja nie zaniknie,a Twoje pierniczki wyglądają bardzo apetyczne.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak