Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piekielnie ostra potrawka z wieprzowiną i warzywami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 400 gram po oczyszczeniu
cebula 3
bakłażan 1
ziemniaki 6
kapusta pekińska 1/4
sól do smaku
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
woda
olej do smażenia
ząbki czosnku 2
natka pietruszki 2 łyżeczki
papryka habanero 1-1/2 łyżeczki
mąka pszenna 3-4 łyzki
przyprawa uniwersalna Kucharek do smaku

Porada

Papryczka habanero jest najostrzejszą papryką świata. Danie jest dla miłośników bardzo ostrych smaków. Proponuję na początku dodać małą ilość papryki a pózniej ewentualnie dodać więcej

Przepis i sposób przygotowania na: Piekielnie ostra potrawka z wieprzowiną i warzywami

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy składniki. Łopatkę oczyszczamy z tłuszczu i błon. Kroimy w kostkę. Kapustę siekamy. Cebulę, ziemniaki i bakłażana obieramy i kroimy w dość duże kawałki. Czosnek siekamy.
Krok 1 - Piekielnie ostra potrawka z wieprzowiną i warzywami foto
2
Mięso smażymy na rozgrzanym oleju. Posypujemy słodką papryką i solą. Chwilę dusimy aż się lekko zarumieni. Podlewamy małą ilością wody.
Krok 2 - Piekielnie ostra potrawka z wieprzowiną i warzywami foto
3
Podlewamy mięso wodą, tak żeby było całe pokryte i dusimy kilka minut pod przykryciem.
Krok 3 - Piekielnie ostra potrawka z wieprzowiną i warzywami foto
4
Dodajemy warzywa w kolejności zaczynając od najtwardszych. Najpierw dajemy ziemniaki i dusimy, aż będą półtwarde.
Krok 4 - Piekielnie ostra potrawka z wieprzowiną i warzywami foto
5
Cebulę smażymy na oddzielnej patelni i dodajemy do mięsa.
Krok 5 - Piekielnie ostra potrawka z wieprzowiną i warzywami foto
6
Następnie dodajemy kapustę pekińską i dusimy około 5 minut. Dolewamy wodę, żeby warzywa były całkowicie pokryte.
Krok 6 - Piekielnie ostra potrawka z wieprzowiną i warzywami foto
7
Na koniec dodajemy bakłażana.
Krok 7 - Piekielnie ostra potrawka z wieprzowiną i warzywami foto
8
W między czasie robimy zasmażkę z maki. Stopniowo dodajemy do potrawki, energicznie mieszając, żeby nie zrobiły się grudki. Doprawiamy przyprawą uniwersalą, czosnkiem i papryczką habanero.
Krok 8 - Piekielnie ostra potrawka z wieprzowiną i warzywami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 05.04.2015 10:55
Lubimy taką ostrą potrawkę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak