Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piegowate wegańskie muffiny i w dodatku bez jajek

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szkl
mak 3-4 łyżki
cukier 1/2 szkl
sól szczypta
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
olej 1/3 szkl
sok z cytryny 1 łyżka
sok pomarańczowy 1/2 szkl
mleko ryżowe 1/2 szkl
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
skórka z cytryny 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Piegowate wegańskie muffiny i w dodatku bez jajek

Kroki postępowania

1
Tak jak to bywa w przypadku muffinek przepis jest bardzo prosty. Suche składniki wkładamy do miski i wszystko mieszamy. Następnie dodajemy składniki płynne. Mieszamy tylko do połączenia składników (w cieście mogą pozostać niewielkie grudki).
Krok 1 - Piegowate wegańskie muffiny i w dodatku bez jajek  foto
2
Włączamy piekarnik aby się nagrzał. Ciasto przekładamy do foremek silikonowych lub do foremki blaszanej do wypieku muffinek wysmarowanej oliwą lub wyłożonych papilotkami do 3/4 wysokości.
Krok 2 - Piegowate wegańskie muffiny i w dodatku bez jajek  foto
3
Pieczemy ok. 15-20 minut w 175°C do suchego patyczka. Muffinki po upieczeniu można posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub ulubioną polewą. Takie babeczki bardzo dobrze smakują również przekrojone i podaje z dżemem lub marmoladą.
Krok 3 - Piegowate wegańskie muffiny i w dodatku bez jajek  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monikaT83 25.11.2015 10:02
Pyszna propozycja, w sam raz dla mnie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak