Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pieczony sernik bez spodu z michałkami...

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 7 sztuk "M"
cukier 1 szklanka
aromat rumowy 1/2 łyżeczki
twaróg półtłusty 1,2 kg
mąka ziemniaczana 5 łyżek
bita śmietana w proszku 1 opakowanie
mleko 3,2% 3/4 szklanki
cukierki - ile potrzeba/michałki
cukier puder - ile potrzeba

Porada

składniki o temperaturze pokojowej

Przepis i sposób przygotowania na: pieczony sernik bez spodu z michałkami...

jajka, cukier, aromat rumowy mikserem na najwyższych obrotach ubijać z 4 minuty do białości

do ubitej masy włożyć twaróg, wsypać makę ziemniaczaną, bitą śmietanę, wlać mleko i połączyć składniki, nie za długo ubijać, jeśli twaróg jest mocno grudkowaty to zmielić w maszynce do mięsa

dwie formy 30x15 i 20x11 wyłożone papierem do pieczenia (mniejsza forma zabrana będzie do pracy męża), masę serową wylać do prawie pełnych foremek, powkładać cukierki michałki

piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, piec około 60-70 minut, do suchego patyczka, serniki dobrze wystudzić w formach, przed podaniem posypać pudrem cukrem - sernik jest bardzo lekki, wilgotny, można zjeść kawałek nawet po operacji żołądka (tak jak u mnie) i nic się nie dzieje...........SMACZNEGO!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak