Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony kalafior z sosem szparagowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kalfior
szparagi zielone 1/2 pęczka
śmietana 12% 4 łyżki
oliwa 2 łyżki
sól i pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony kalafior z sosem szparagowym

Kalafior dzielę na małe różyczki i dokładnie myję. Przekładam do miski i dokładnie mieszam z oliwą. Wysypuje na blaszke i wkładam na około 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Szparagi oczyszczam kroje na mniejsze kawałki. Wrzucam na wrzącą wodę z dodatkiem soli i cukru i gotuje około 3-4 minut. Następnie przekładam do blendera i miksuje na gładka masę. Na końcu dodaję śmietanę i 1/2 szklankę wody w której warzywa były gotowane. Dosmaczam solą, pieprzem i przekładam do rondelka. Podgrzewam chwilę ale nie doprowadzam do zagotowania.

Podpieczony kalafior polewam sosem szparagowym i podaję z młodymi ziemniaczkami i sałatą lodową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

LoLa 24.06.2013 12:10
smakuj mi takie jedzonko
Barbara/zuza22_85 24.06.2013 10:59
bardzo smaczne
IwonaDD 24.06.2013 08:48
fajne połaczenie
bogusia19 24.06.2013 08:43
same pysznosci
dodi 24.06.2013 08:35
uwielbiam kalafiora ale w takiej odsłonie jeszcze nie jadłam
Katarzyna59 24.06.2013 07:48
fajny przepis
Cranberry 24.06.2013 07:39
wygląda apetycznie :)
iwi 24.06.2013 07:00
Pyszny kalaforek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak