Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone żeberka w miodzie z kopytkami z dyni
Żeberka:
Umyte i osuszone żeberka, oprószamy przyprawą uniwersalną i mąką. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony, przekładamy do rondla, dodajemy pokrojoną i obraną włoszczyznę, wlewamy rosół i dusimy do miękkości.
Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Żeberka wyjmujemy, studzimy, kroimy na kawałki po trzy kostki, wkładamy do marynaty, wyjmujemy i pieczemy w nagrzanym piekarniku 180°C około 20 minut lub grillujemy na tackach aluminiowych. Z tak przygotowanych żeberek, wyjmujemy kości i kroimy na małe kawałki, tak aby było wygodnie jeść.
Pozostały sos z marynaty lub duszenia możemy wykorzystać do przygotowania dresingu.
Kopytka z dyni:
Obrać i ugotować ziemniaki. Dynię upiec, obrać ze skóry i zmiksować na purée.
Do miski przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną, dodajemy ugotowane i ugniecione ziemniaki, purée z upieczonej dyni, jajka, starty żółty ser, przyprawę uniwersalną i wszystko dokładnie mieszamy.
Tak przygotowane ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i wyrabiamy.
Tak przygotowane ciasto kroimy na kawałki, z każdego robimy wałeczek i kroimy na około 2 cm kawałki.
Tak przygotowane kopytka wrzucamy do gotującej się wody, lekko osolonej i gotujemy do wypłynięcia na powierzchnię.