Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone udo indycze

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udo indycze 1
czosnek 1 ząbek
peprz i sol
Przyprawa curry orientalna Prymat szczypta
Papryka ostra mielona Prymat szczypta
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
sok z cytryny 1 łyżka
olej roślinny 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone udo indycze

Udo posypujemy solą i pieprzem, odstawiamy.
Do szklaneczki wlewamy olej, czosnek przepuszczamy przez praskę lub siekamy drobno i dodajemy do oleju, dodajemy też curry, ostrą paprykę, zioła prowansalskie i majeranek.
Na koniec skraplamy sokiem z cytryny.
Zawijamy udo w folię spożywczą i odstawiamy na minimum 4 godziny.
Po tym czasie pieczemy udo w naczyniu żaroodpornym przez godzinę i 180 stopniach.
Po godzinie rozpuszczamy łyżkę soli w 100 ml wody, odkrywamy przykrycie i polewamy udo kilkoma łyżkami wody z solą, dzięki temu skórka będzie chrupiąca. Pieczemy jeszcze 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak